Dzsungelből újra tisztás lett

írta: hedervar.hu 2015/02/16
Szabóné Németh Ágnes célja tárgyalóasztalhoz ültetni a kastély új tulajdonosát és bérlőjét

Hatalmasra nőtt a gaz a hédervári kastély külső parkjában, gazdátlannak tűnt a terület mióta jogvita folyik az ingatlan tulajdonosa és bérlője között. A helyi önkormányzat azonban nem várja tétlenül a megoldást: kitakarították a mintegy nyolc hektáros területet, melyet sokan zöldhulladéklerakóként is használtak.
Hédervár
Mészely Réka
A hédervári kastély tulajdonosa, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alkotóházat alakítana ki a nemrég még szállodaként üzemelő ingatlanban. Mintegy két éve azonban jogvita bénítja a helyzetet az ingatlan gazdája és korábbi bérlője között (Kisalföld, 2014. május 19. "Bíróság dönthet a hédervári kastély sorsáról"). Úgy tűnik, a helyi faluvezetés nem nézi karbatett kézzel, hogy a Szigetköz egy jelentős értéke megfakuljon a pereskedésben. A település új vezetője, Szabóné Németh Ágnes még a Kisalföldben való első bemutatkozásakor (2014. november 14., "Nagyapja nyomdokain társadalmi megbízatásban") azt hangsúlyozta, hogy fel kívánja venni személyesen a kapcsolatot a kastély tulajdonosával, továbbá azt is kifejtette, hogy elsődleges feladatának tartja a park kitisztítását, miután annak állapota folyamatosan romlik.
- Falugyűlésre hívtuk a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. leköszönő és új vezetőjét, hogy számoljanak be a kastéllyal kapcsolatos terveikről. Ott elhangzott, hogy továbbra is alkotóház kialakítása a céljuk, ahol nemcsak képzőművészeket fogadhatnának, hanem nyitott lenne az érdeklődők számára, de az esküvőturizmusban is gondolkodnak - tudjuk meg a hédervári polgármestertől, aki azt is tervbe vette, hogy kft. új igazgatóját és a korábbi bérlőt is tárgyalóasztalhoz ülteti, hogy mielőbbi megegyezés szülessen.
Szintén a már említett jogvitára vezethető vissza, hogy a kastélypark egy korábbi százmillió forintos pályázata, mely annak felújítását célozta meg, nem valósulhatott meg. Mintegy két éve a kastély külső területe gazdátlan, igazi dzsungellé alakult. A polgármester szerint sokan ide hordták a zöldhulladékot is.
- A gyomok elnyomták az értékes növényzetet, néhol két méter magasra nőve. Még éppen időben sikerült kitisztíttatni a területet egy vállalkozóval. Ennek költségét, 655 ezer forintot az önkormányzat állta, melyet várhatóan visszatérítenek. Persze az kérdés, hogy a tulajdonos vagy a bérlő költségeit terheli majd? A munkálatokat Csanádi Roland alpolgármester koordinálta, aki egyébként a falugondnokunkkal és közmunkásainkkal a falu közterületein is kitisztította az árkokat és gallyazta a fákat. A helyi civil szervezetek egy-egy zöldterületet fogadhatnak örökbe - hangsúlyozta Némethné.
Keresik a lehetőséget, hogyan takaríthatnának meg forrásokat. Éppen ezért tervezik egy önkormányzati vállalkozás létrehozását, melynek feladata lenne a közterületek karbantartása, de igény esetén más munkákat is végeznének (így például a kastély területének gondozását). Már vásároltak egy kis traktort, mely hótolásra és fűnyírásra is alkalmas.

Megosztás

Közösség