Lakossági Tájékoztatás

írta: hedervar.hu 2016/10/04
Lakossági tájékoztatás az engedély nélkül létesített "vízilétesítményekkel" kapcsolatban.

Tisztelt Lakosság!

 

Egy közelmúltban életbe lépett jogszabály-módosítás lehetővé teszi, hogy 2018 végéig bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt a 2016. június 4. napja előtt engedély nélkül létesített „vízilétesítmények”.

 

Az utólagos engedélyezés hatásköre megoszlik a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörrel rendelkező települési önkormányzatok jegyzői és a vízügyi-vízvédelmi hatáskörrel rendelkező fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok között.

 

A jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és maximálisan évi 500 köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek. További feltétel, hogy az ingatlan, amelyen a vízilétesítmény elhelyezkedik, nem érint vízbázisvédelmi területet.

 

Amennyiben a fentiek közül valamelyik kritérium nem teljesül, abban az esetben az engedélyezés a fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

 

A szabályozás az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői európai uniós pályázatokon is indulhassanak. (Pl. öntözés pályázat.)

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített.

 

A dokumentumból többek között megtudható, hogy milyen engedély szükséges, ki lehet a kérelmező, mit kell tartalmaznia a kérelemnek. Ismerteti továbbá az igazgatási szolgáltatási díj meghatározásának módját, az ügyintézési határidőt, a vízjogi fennmaradási engedély kiadhatóságának feltételeit és következményeit, valamint az engedélyezési eljárásban részt vevő hatóságokat.

 

A vonatkozó jogszabályi hivatkozások szintén megtalálhatók a kiadványban.

 

Megosztás

Közösség