Kiállítás

írta: hedervar.hu 2009/12/15
Herend a Kastélyban

Az 1826-ban alapított világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra által Herend a Kastélyban címmel útjára indított rendezvénysorozat célja, hogy az olyan klasszikus herendi minták, mint például a Rothschild, a Viktória, a Gödöllő, az Eszterházy, a Waldstein, az Apponyi minta, vagy éppen a Héderváry szín újra méltó helyen, egykori megrendelőik főúri otthonaiban, kastélyokban és kúriákban tündökölhessenek. Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy hungaricumnak számító Herendi Porcelán és a gyönyörűen felújított műemléki épületek, mint a magyar kultúra részei újra visszakerüljenek a köztudatba. 

A vándorkiállítás a 2009-es Kulturális Turizmus évéhez kapcsolódva összesen 12 kastélyban ill. kúriában volt megtekinthető az ország legkülönbözőbb pontjain. Elsősorban olyan helyszíneken, melyek valamilyen formában kapcsolódnak a herendi alkotásokhoz.
 
Az egykori főúri rezidenciák az adott településen vagy régióban a társadalmi és kulturális élet központjaként működtek. A több mint 400 éves múltra visszatekintő Héderváry Kastély ezt a szerepet napjainkban is igyekszik betölteni, hisz mint kiemelt műemléki épület, alapvetően magában hordozza történelmünk egy szeletét és jelenleg is a Szigetköz talán legjelentősebb turisztikai látványossága.
Az elmúlt években a Múzsák Kastélya rendezvénysorozat keretében több olyan eseménynek adott otthont évszázados falai közt, vagy 9 hektáros angolparkjában, melyek elsődleges célja a magyar hagyományok megőrzése, felelevenítése volt. A kastélyszálloda tehát örömmel fogadta a kiállítás ötletét, hisz fent említett koncepciójához minden részletében és színvonalát tekintve is kapcsolódik. Hozzájárulva ahhoz, hogy a kastély belföldi és külföldi vendégei egyaránt újra és újra felfedezhessék a nemzeti kultúránk eme kincseit.
 
Miért pont a Héderváry Kastély? - tesszük fel a kérdést. A Herendi Porcelánmanufaktúra palettáján található Héderváry szín miatt, melyet Khuen-Héderváry Károly megrendelésére alkottak meg. Kevesen tudják, hogy a gróf, aki a dualizmus korának jelentős politikusa volt, két alkalommalMagyarország miniszterelnöke is volt. A kiállításon szereplő több tárgy díszítése is ezzel a ma is kedvelt és jellegzetes színnel történt. További érdekesség, hogy Adventhez és Karácsonyhoz kapcsolódóan egyedüliként itt lesznek megtekinthetők a Herendi Manufaktúra legszebb karácsonyi mintákkal díszített alkotásai.
 
A kiállítás megtekinthető 2009. december 12. és 2010. január 27. között, naponta 12:00 órától 18:00 óráig a Héderváry Kastélyban. (9178 Hédervár, Fő utca 47. Telefon: 96/213-433, e-mail:info@hedervary.hu)
2009. december 12 - 2010. január 27
 
 
 

Megosztás

Közösség